از نظر فقهي عاملان تخريب محيط‌زيست قابل پیگرد هستند

تاریخ انتشار: 1397/09/15

از نظر فقهي عاملان تخريب محيط‌زيست قابل پیگرد هستند

مشاور عالی دانشگاه ادیان و مذاهب گفت: اگر کارشناسان بی‌طرف، كشور مقصر در تخريب محيط‌زيست را معرفي كنند، اين موضوع از نظر فقهي قابل پیگرد است.

حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر محمد مسجدجامعی مشاور عالی دانشگاه ادیان و مذاهب در سخنراني خود در هفتمین دور گفت‌وگوی دینی ایران و کره جنوبی با موضوع «جایگاه محیط‌زیست از دیدگاه اسلام» و با اشاره به سفرهای خود به کره‌جنوبی و تمجید از پیشرفت‌های اين كشور گفت: کره‌جنوبي در سال 1954 عملاً ویران بود. در این مدت به صورت معجزه‌آسا به سمت پیشرفت حرکت کرد.

وي در ادامه با بيان اين‌كه كره‌جنوبي، کشوري بسیار مهم است، افزود: در ایران توجه به سمت اروپا و غرب است؛ اما آینده از آن آسیا است و کره‌جنوبي هم کشوري آسیایی است. در حال حاضر رابطه سیاسی و اقتصادی ما با اين كشور خوب است و باید رابطه فرهنگی و اجتماعی حتی هنری و سینمایی ما با كره‌جنوبي توسعه یابد.

مسجدجامعي ادامه داد: در آسیا دو کشور مسئله محيط‌زیست را مدیریت کردند؛ اول کشور ژاپن است و ديگري هم کره‌جنوبي. بر اين اساس می‌توانیم در کنار گفت‌وگوی دینی، مدیریت محیط‌زیست را هم از کره‌ای‌ها بیاموزیم.

سفير اسبق ايران در واتيكان در ادامه سخنانش گفت: تمدن موجود، سلسله مشکلاتی را ایجاد کرده كه در حال حاضر شکافت کرده است. اين مشكلات نظير معضل محيط‌زيست، موضوعی نیست که فردی یا ملی باشد؛ در حقيقت موضوع محیط‌زیست، مشکلی جهاني است. این مشکل مربوط به کیفیتی است که بالا آمده و چیزی نیست که با نصیحت و موعظه مربوط باشد.

وي افزود: دو راهکار براي اين معضل قابل تصور است؛ يكي راهکار تکنیکی است كه در آن عالمان و دانشمندان مشکل را بررسی کنند و راه کنترل آن را بیایند. نکته دوم مسئله حقوقی است؛ يعني هر کشوری نتواند هر کاری می‌خواهد انجام دهد و در اعماق دریا و ورای فضا و روی زمین، به عناوین مختلف فعالیت کند و محيط‌زيست را تخريب كند.

مسجدجامعي ادامه داد: از دیدگاه اسلامی دو منظر وجود دارد؛ اخلاقی و نیز حقوقی و فکری. بحث فکری در اديان تنها در اسلام است. شاید یهودیت بخشی از آن را داشته باشند؛ اما در دیگر ادیان وجود ندارد؛ گرچه از نظر اخلاقی مشترک هستیم. در خصوص اخلاق، سفارش به حفاظت از گیاهان و درختان و مراقبت از حیوانات در همه ادیان و از جمله اسلام وجود دارد. ما به لحاظ اخلاقی توصیه به حفظ و مراقبت محيط‌زيست شده‌ایم. اما در مسئله حقوقی، نظرات زیادی توسط فقهاي اسلام به‌ويژه تشيع بيان شده است.

وي افزود: در فقه اسلامي، درباره حق و ملک بحث شده است. در بحث ملك مي‌توانيم تصرفات مالکانه را داشته باشیم؛ اما حق مرتبه تضعیف شده‌ای از ملک است و اجازه تصرف مالكانه بر آن را نداريم و محیط‌زیست و استفاده از آن، یک حق است.

مشاور عالي دانشگاه اديان و مذاهب تأكيد كرد: كسی که این حق را از بین می‌برد، ضامن است و در قبال آن بايد پاسخگو باشد و نباید حق کسی ضایع شود؛ در مورد محیط‌زیست هم هر آن چیزی که حقی داشته باشد و صاحب حق باشد، نبايد به آن تعرض كرد؛ مانند انسان یا حیوان یا گیاه.

وي در تأكيدي دوباره اظهار كرد: در مورد انسان می‌خواهم بگویم که باید حق همه افراد در مورد زندگی سالمی که در مورد محیط‌زیست است، تأمین شود. گاهی اوقات این حق، فردی است و گاهی اوقات مربوط به منطقه یا جمعی است و گاهی اوقات هم مربوط به تمام جهان می‌شود.

وي در بخش ديگري از سخنانش با طرح اين سؤال كه ملاک برای تشخیص ضایع شدن حق کشور و منطقه چیست؟ گفت: به لحاظ فکری می‌گوییم، کارشناس کسی است که بررسی می‌کند و از نظر فقهی، نظر کارشناس پذیرفته است. هرگاه کارشناس بعد از بررسی اعلام کند كه مشكل محيط‌زيستي از ناحيه چه كسي است، فقه مي‌گويد كه باید نظر او را بپذیریم. بر اين اساس اگر کارشناسان بی‌طرف، كشور مقصر در تخريب محيط‌زيست را معرفي كنند، اين موضوع قابل پیگرد است.

مسجدجامعي در پايان سخنانش اظهار كرد: مشکل محیط‌زیست، معضلی جهانی است و مربوط به یک کشور و یک منطقه جغرافیایی نيست؛ بنابراين حل آن نيازمند كار جمعي توسط همه مردم جهان است.

گفتني است دور هفتم گفت‌وگوی دینی مرکز گفت‌وگوی ادیان و فرهنگ‌های سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با کنفرانس ادیان برای صلح کره‌جنوبی با عنوان «دین و محیط‌زیست»، چهارشنبه 14 آذرماه 1397 در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار شد.

برچسب ها : مسجدجامعی, محیط زیست, کره جنوبی