سیدحسن اسلامی در پیش نشست همایش امام رضا و گفتگوی ادیان:
بنابر روایات مناظره مقبول است اما پسندیده نیست
صادق‌نیا در پیش‌نشست همایش امام رضا و گفتگوی ادیان
گفت‌وگوی بین ادیان باید از مفهوم اصالت خدا در ادیان ابراهیمی آغاز شود
فرمانیان در دومین همایش علمی سیره امام رضا(ع) آموزه‌ها و کارکردها
امام رضا(ع) تعامل نیکو و سازنده‌ای در تقریب مذاهب با اهل سنت داشت
در دیدار رئیس دانشگاه ادیان مذاهب با مدیر حوزه‌‌های علمیه:
تفاهم‌نامه همکاری دانشگاه ادیان و مذاهب و حوزه علمیه به امضا رسید
با موضوع «خدامحوری در ادیان با تأکید بر آموزه‌های رضوی»
چهارمین پیش‌نشست همایش بین‌المللی «امام رضا(ع) و گفت‌وگوی ادیان» برگزار شد
پیش‌نشست همایش «امام رضا(ع) و گفت‌وگوی ادیان» در دانشگاه ادیان و مذاهب:
«خدامحوری در ادیان با تأکید بر آموزه‌های رضوی»
دانشگاه ادیان و مذاهب با همکاری بنیاد پژوهش‌های آستان قدس برگزار می‌کند:
نشست علمی «سیره امام رضا(ع)؛ آموزه‌ها و کارکردها»

نشست پاسخگویی معارف علوی به نیازهای جامعه

تاریخ انتشار: 1397/07/25

نشست پاسخگویی معارف علوی به نیازهای جامعه

نشست پاسخگویی معارف علوی به نیازهای جامعه با تأکید بر نهج‌البلاغه و الهام از بیانات رهبری با سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین دکتر نادم عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.

مجمع جهانی شیعه‌شناسی، نشستی تحت عنوان «پاسخگویی معارف علوی به نیازهای جامعه با تأکید بر نهج‌البلاغه و الهام از بیانات رهبری»، پنج‌شنبه ۱۹ مهر ۱۳۹۷ در مجمع جهانی شیعه‌شناسی برگزار شد.

در این نشست حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر نادم، مدیر گروه شیعه‌شناسی دانشگاه ادیان و مذاهب به ارائه مقاله‌ای با عنوان مذکور پرداخت. دو تن از اساتید حوزه و دانشگاه نیز به عنوان ناقد در این نشست حضور داشتند. ناقد اول حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر میردامادی و ناقد دوم نیز حجت‌الاسلام والمسلمین مردانی‌پور بودند. لازم به ذکر است که نشست مذکور، نشست اول از سری نشست‌های بین‌المللی امام علی (ع) الگوی عدالت و معنویت است.

استاد نادم در ابتدا با ذکر عنوان مقاله خود بیان کرد که ممکن است این عبارت، آرمانی برداشت شود ولی حقیقت این است که این ظرفیت وجود دارد که بسیاری از نیازهای جامعه را از معارف علوی استخراج کنیم. وی به عنوان مثال به فرمایش حضرت امیر (ع) اشاره کرد که در آن حضرت توصیه‌ای در زمان فتنه‌ها دارند و می‌فرمایند: کن فی الفتن کابن اللبون. قسمت بعدی مطالب استاد نادم در باب نیازهای جامعه بود. وی افزود که حضرت امیر (ع) به همه ابعاد زندگی بشر نظر داشته‌اند مانند نیازهای مادی، معنوی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، مردم‌ و…

نکته دیگری که حجت‌الاسلام نادم در مورد عنوان مقاله خود بیان کرد، این بود که چرا بر روی نهج‌البلاغه تأکید شده است؟ دلیل این انتخاب این است که نهج‌البلاغه کتابی است که از نظر موضوعات دارای تنوع بسیاری می‌باشد و کم‌تر کتابی است که این چنین باشد. ایشان در بیان این تنوع گفت که وقتی به کتبی که فهرست موضوعی نهج‌البلاغه می‌باشند، نگاه کنید، این تنوع را می‌بینیم. به عنوان مثال مرحوم علامه تستری در کتاب خود به نام بهج‌الصباغه ۶۰ فصل در شرح نهج‌البلاغه می‌آورد که در هر فصلی موضوعات بسیار متنوع مورد بحث قرار گرفته است. همین‌طور وی به کتاب فرهنگ آفتاب آقای معادی‌خواه اشاره کرد که در جلد آخر این اثر، موضوعات نهج‌البلاغه را استخراج کرده است.

ایشان در ادامه به قول آیت‌الله جعفری اشاره کرد که ایشان تنوع موضوعات نهج‌البلاغه را در یک جمله آورده‌اند. ایشان می‌فرمایند که انسان چهار نوع ارتباط دارد: ارتباط با خدا، ارتباط با خود، ارتباط با جامعه و ارتباط با طبیعت. جواب تمامی نیازهای این چهار ارتباط را می‌توانید در نهج‌البلاغه پیدا کنید. موضوع دیگری که بسیار مورد اشاره قرار گرفته بحث حقوق است و می‌شود رساله‌الحقوقی بر مبنای نهج‌البلاغه تدوین کرد. همین‌طور در مباحث کلامی، تاریخی و… نیز نهج‌البلاغه منبعی مهم می‌باشد.

رئیس گروه شیعه‌شناسی دانشگاه ادیان و مذاهب نهج‌البلاغه را کتاب بسیار مهمی در تاریخ نیمه نخست قرن اول دانست. وی یکی از شرایط این‌که این معارف در جامعه ما حاکمیت پیدا کند و به عنوان راهبردی  در جامعه کاربردی شود، در مقایسه وضعیت آن روز و امروز دانست. ایشان نیازهای آن روز و امروز را تغییر نایافته دانست و افزود که نیازهای اصلی بشر از نظر ماهوی تغییر نمی‌کنند.

در ادامه وی به ذکر مواردی پرداخت که جامعه آن روز و امروز دچار آن است و در کتاب شریف نهج‌البلاغه مورد اشاره قرار گرفته است، مواردی مانند: میل به اشرافیت، جاه‌طلبی، امتیازخواهی، منزوی بودن اهل‌بیت(ع)، تحریف و بدعت در اسلام، بی‌تقوایی مالی، اختلاس، فرصت‌طلبی، وابستگی‌های مادی، حاکم شدن روح بی‌تفاوتی و بی‌غیرتی، جهادگریزی، آزادی‌های کاذب و

بعد از سخنان حجت‌الاسلام نادم، حجت‌الاسلام میردامادی به عنوان ناقد اول به نقد مقاله استاد نادم پرداخت. وی در ابتدا به معرفی این مقاله و اشاره به سرفصل‌های مقاله استاد نادم پرداخت. حجت‌الاسلام میردامادی مطالب این مقاله را مفید و قابل استفاده دانست و آن را دارای چینش خوبی معرفی کرد. در ادامه حجت‌الاسلام میردامادی به ذکر چند نقد خود بر مقاله حجت‌الاسلام نادم اشاره کرد، به عنوان مثال ایشان اشاره کرد که وقتی سخن از علل و انحرافات حکومت اسلامی بود، سزاوار بود که به چند شبهه اساسی اشاره و سپس پاسخ داده شود. از جمله نقدهای حجت‌الاسلام میردامادی این بود که مناسب بود این مقاله علاوه بر این‌که دورنمایی از محتوا و عظمت نهج‌البلاغه ارائه می‌دهد، به ذکر راه‌کار عملی نیز بپردازد.

در ادامه این نشست، حجت‌الاسلام والمسلمین مردانی‌پور به عنوان ناقد دوم، به نقد و بررسی مقاله پرداخت.

حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر مردانی‌پور گفت: در میان سلفی‌ها، گرایشی وجود دارد که جامعه امروز مسلمانان را جامعه جاهلی می‌داند و این حرف بسیار خطرناکی است و پیامدهای سنگینی برای جامعه اسلامی داشته است. سید قطب در کتاب معالم فی الطریق همین جهت‌گیری را دارد و جامعه اسلامی را جامعه جاهلی نامیده است.

وی افزود: متأسفانه این تفکر، در بین افرادی هم‌چون سید قطب و محمد قطب رسوخ کرده و سیمای بسیار سیاه و خشن از اسلام نشان داده است و این‌که ما بیاییم و جامعه خودمان را با جامعه جاهلی که در نهج‌البلاغه وصفش آمده است، تطبیق دهیم، صحیح نیست.

برچسب ها : نادم