تصحیح کتاب شرح هدایه‌الحکمه به همراه مقدمه تحلیلی

تاریخ انتشار: 1397/07/03

تصحیح کتاب شرح هدایه‌الحکمه به همراه مقدمه تحلیلی

جلسه دفاع از پایان‌نامه کارشناسی ارشد دانشجو محمدرضا اکبری با عنوان «تصحیح کتاب شرح هدایه‌الحکمه به همراه مقدمه تحلیلی» روز سه‌شنبه سوم مهرماه 1397 برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، در جلسه دفاع از پایان‌نامه کارشناسی ارشد دانشجو محمدرضا اکبری با عنوان «تصحیح کتاب شرح هدایه‌الحکمه به همراه مقدمه تحلیلی»، دکتر جلال‌الدین ملکی به عنوان استاد راهنما و دکتر سوری به عنوان استاد داور حضور داشتند.

در چکیده این پایان‌نامه آمده است:

رسالة الهدایة، یکی از مهم‌ترین رساله‌های اَثیرالدّین اَبهری، مفضل بن عمر بن مفضل معروف به «ابن‌اَثیر» است. وی در این رساله مسائلی از منطق، طبیعیات و فلسفه را با استناد به استدلالات پیشنیان و استدلال‌هایی که برای اولین بار خودش ابداع کرده مورد بحث و بررسی قرار داده است. یکی از شارحین معروف این رساله حسين‌ بن معين‌الدين ميبدی ملقب به «کمال‌الدين»، مشهور به «قاضی»، متخلص به «منطقی» از جمله بزرگ‌زادگان‌ و شخصيت‌های برجسته علمی، ادبی و حِکمی ایران‌زمین است که در قرن نهم‌ هجری‌ پا به عرصه حيات نهاد. ميبدی حکیمی است مسلمان‌، بر مذهب شافعی که اهل تولّا است، اوج این تولّا نسبت به امیرالمؤمنین(ع) و خاندان عصمت و طهارت(ع) تا بدان‌جا است که برخی وی را از علمای تشیع دانسته‌اند. مهم‌ترین آثار معروف او شرح هدایة الحکمة اَبهری و شرح دیوان منسوب به امیرالمؤمنین(ع) و منشآت است. میبدی مسلک اشراقین و متصوفین عرفا را برتر از مسلک متکلمان و مشائین می‌دانست‌ و طریقه‌ اخیر‌ را ـ که بر پایه دلیل و قیاس عقلی است‌ ـ طریقه‌ای‌ دارای شک و شبهه فراوان می‌خواند که قدم عقل در گذر از آن‌ها خسته و درمانده می‌شود. اگرچه او بنیان‌گذار مکتب‌ خاصی‌ همچون‌ ابن‌سینا و سهروردی و ابن‌عربی نبوده است، ولی با بیان نقد و بررسی‌های‌ دقیق و اظهارنظرهای خاص خود در موضوعات مورد بحث از منظر متکلمان و مشائین و اشراقین و عرفا در قالب آثار‌ مستقل‌ و غیرمستقل‌ شرح و حواشی توانسته ـ به عنوان حلقه واسط ـ علاوه بر نقش به‌سزایی که‌ در‌ تطور حکمت اسلامی و نزدیک شدن مشارب مختلف فکری تا زمان خود داشته، الهام‌بخش صدرالمتألهین شیرازی در‌ ظهور‌ حکمت‌ متعالیه نیز باشد.