بازنمایی فرح و شادی در عرفان اسلامی از طریق رسانه های تصویری

تاریخ انتشار: 1397/07/07

بازنمایی فرح و شادی در عرفان اسلامی از طریق رسانه های تصویری

جلسه دفاع از رساله دکتری دانشجو محمدباقر تورنگ با عنوان «بازنمایی فرح و شادی در عرفان اسلامی از طریق رسانه‌های تصویری» روز شنبه هفتم مهرماه 1397 برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، جلسه دفاع از رساله دکتری دانشجو محمدباقر تورنگ با عنوان «بازنمایی فرح و شادی در عرفان اسلامی از طریق رسانه‌های تصویری»، حجت‌الاسلام دکتر امیر جوان‌آراسته به عنوان استاد راهنما، حجت‌الاسلام دکتر رضا الهی‌منش و دکتر احمد پهلوانیان به عنوان استادان مشاور و حجت‌الاسلام دکتر یوسف غضبانی، دکتر اسماعیل منصوری لاریجانی و دکتر محسن حبیبی به عنوان استادان داور حضور داشتند.

در چکیده این رساله آمده است:

فرح عرفانی یکی از مفاهیم عرفان است که با توجه به جایگاه آن نقش مهمی در سیر عرفانی عملی از خلق تا خالق را دارد . در اصطلاح عرفا فرح به معناي شادي و لذتي است كه در اثر درك محبوب يا دفع مكروهي در قلب حاصل مي‌شود و اين حال ساحتی فراتر از لذت‌ها و حوائج بدني و دنيوي را در بر می‌گیرد. مفهوم فرح در قرآن و روايات با الفاظ متعددی بيان شده، که البته در بيشتر موارد از همان واژه فرح در معناي مطلق شادي استفاده شده است. در اندیشه اسلامی فرح امري نسبي است و ایجاد یا تقویت آن به چشم انداز مخاطبان و اهداف آدمیان در زندگي‌شان بستگي دارد. از این رو با نظر به مبانی اندیشه اسلامی، فرح در عرفان اسلامی به دو قسم ممدوح و مذموم تقسیم شده است. فرحی که محبوب دین و متعلق تلاش بندگان صالح حق تعالی است، با رضا که یک مقام عرفانی به شمار می‌رود، رابطه متقابل دارد. یکی از بسترهای مهم برای ایجاد فرح و رضا، استفاده از ظرفیت فراخ‌ قوه خیال و شناخت راه‌های تقویت و تعالی این قوه است. قوه خیالِ عارف این امکان را به وی می‌دهد که با عروج به ساحت‌های متعالی هستی و ارتقاء قوه خیال متصل خود در این ساحات متعالی(شامل خیال منفصل و مرتبه عقلانیت و تجرد تام)، فرح حقیقی را تجربه کند. این تجربه در ابعاد اخلاقی و زیبایی‌شناختی خود توسعه یافته و با توجه به نوای فطری آدمیان، راه استفاده از ظرفیت خیال در عالم رسانه را برای هنرمندان متعهد فراهم می‌سازد. از همین رو این پژوهش با روشی توصیفی- تحلیلی بر آن است که نقش قوه خیال را در مجسم ساختن فرح عرفانی، فرحی که از زیبایی ایمان و رضا و اطاعت حضرت حق حاصل می‌شود را در رسانه‌های جمعی بررسی کند. نتایج این بررسی نشان می‌دهد که  انعکاس این سیره تربیتی و تهذیبی با توجه به جایگاه و نقش قوه خیال در انسان در اثر رسانه‌ای، امری است که رسانه مطلوب برای انتقال فرح و شادی حقیقی را منجر می‌شود تا بدین طریق بستر تربیت معنوی و سلوک عرفانی را به ترتیب برای مخاطب عام و خاص خود تسهیل کند.