تاریخ انتشار: 1397/06/22

تضعیف مرجعیت موجب تضعیف همه مبانی دینی، اخلاقی و ارزشی خواهد شد

رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب، مراجع را استوانه‌های حفظ دین خواند و گفت: تضعیف مرجعیت موجب تضعیف همه مبانی دینی، اخلاقی و ارزشی خواهد شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین سید ابوالحسن نواب در گفت‌وگو با شفقنا با بیان این که ایرانیان از قدیم‌الایام برای بزرگان خود ارزش قائل بوده‌اند و بزرگان‌شان همواره در هر کسوت و هر لباسی محترم بوده‌اند، اظهار کرد: از ابتدا در ادبیات فارسی گفته شده است که «بزرگش نخوانند اهل خرد که نام بزرگان به زشتی برد». به فرزندان‌مان از کودکی باید آموزش دهیم که به بزرگ‌تر اعم از بزرگ‌تر خانوادگی، علمی، سنی، حرفه‌ای و … احترام بگذارند. یک نقاش، یک خطاط، یک استاد دانشگاه و … خیلی بزرگ، محترم هستند. این بزرگ‌ترها هرچه بزرگ‌تر می‌شوند، احترام‌شان نیز لازم‌تر و واجب‌تر می‌شود.

او ادامه داد: هرچه آن موضوع مهم‌تر باشد، بزرگ آن نیز مهم‌تر است، یعنی بزرگ علمی از حرفه‌ای مهم‌تر است و به دلیل اهمیت بالای دین، بزرگ دین و روحانی دین هم مهم هستند. مرجعیت دین که بزرگ‌ترین فرد دین شناخته می‌شود نیز بسیار مهم است و باید مورد احترام فراوان قرار بگیرد.

مراجع، استوانه‌های حفظ دین هستند

نواب، مراجع را استوانه‌های حفظ دین خواند و افزود: تاریخ تشیع هم نشان داده است که همیشه همه ادیان و مذاهب به رهبران دینی خود احترام می‌گذارند و بعضی کشورهای چندملیتی و چندهویتی مثل لبنان به فرزندان خود یاد می‌دهند به همه رهبران دینی اعم از مسیحی، سنی و شیعه احترام بگذارند.

تضعیف مرجعیت موجب تضعیف همه مبانی دینی، اخلاقی و ارزشی خواهد شد

او با تأکید بر این که مرجع دینی، بالاترین مقام دینی تشیع است که اگر در کنف حفاظت و صیانت نباشد، دیگر چیزی در آن جامعه ارزش نخواهد داشت، گفت: جامعه‌ای که رهبران دینی آن بی‌ارزش می‌شوند، بقیه اشخاص، بزرگان و رهبرانش هم بزرگ نخواهند بود. پیامد تضعیف مرجعیت دینی، تضعیف همه چیز است. اگر مرجعیت، تضعیف شود، همه مبانی دینی، اخلاقی و ارزشی تضعیف خواهد شد. به اعتقاد ما حتی به رهبران ادیان دیگر هم باید احترام گذاشت. اولین پدیده‌ای که قبل از تضعیف دین اتفاق می‌افتد، تضعیف اخلاق، منش و روش است.

اظهارنظرهای متعدد و غیرمرتبط از قداست مراجع می‌کاهد

رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب تصریح کرد: در مورد وظیفه خود مراجع عظام و بیوت ایشان؛  باید از دخالت در اموری که مربوط به ایشان نیست، هم‌چنین اظهارنظرهای متعدد و در حوزه‌های غیرمرتبط پرهیز کنند، چراکه اظهارنظر در این امور از قداست ایشان می‌کاهد. وظیفه حوزه‌های علمیه در مورد حفظ جایگاه مرجعیت نیز مشخص است. گفته می‌شود حرمت امامزاده را باید متولی آن نگاه دارد بنابراین اصل نگه‌داری این منزلت به عهده حوزه است. هیچ نهادی به اندازه حوزه‌ها متولی حفظ و حراست دیانت نیست و حوزه‌ها باید مراجع دینی را حفظ کنند که اگر نکنند، سنگ روی سنگ بند نمی‌شود.