برساخت گفتمانی وهابیت در شبکه ماهواره‌ای کلمه

تاریخ انتشار: 1397/05/11

برساخت گفتمانی وهابیت در شبکه ماهواره‌ای کلمه

جلسه دفاع از رساله دکتری برگزار و دانشجو خانم مریم شیرین‌جانی از رساله خود با عنوان «برساخت گفتمانی وهابیت در شبکه ماهواره‌ای کلمه (مطالعه موردی دو برنامه پژواک و شیعه صفوی)» دفاع کرد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، در جلسه دفاع از رساله دکتری خانم مریم شیرین‌جانی با عنوان «برساخت گفتمانی وهابیت در شبکه ماهواره‌ای کلمه (مطالعه موردی دو برنامه پژواک و شیعه صفوی)»، دکتر امیدعلی مسعودی و دکتر عبدالله بیچرانلو به عنوان استاد راهنما، حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر مهدی فرمانیان به عنوان استاد مشاور و حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر مهراب صادق‌نیا، دکتر محمدهادی فلاح‌زاده و دکتر عباس احمدی به عنوان استادان داور حضور داشتند.

این جلسه دفاعیه روز پنجشنبه یازدهم مرداد 1397 در سالن شهید بهشتی برگزار شد.

در چکیده این رساله آمده است:

امروزه رسانه‌ها  به خصوص تلویزيون‌هاي ماهواره‌ای به عنوان یکی از تأثیرگذارترين و در عين حال در دسترس‌ترين رسانه‌هاي عصر حاضر در قالب بخش مؤثري از ابزار دستگاه ديپلماسي هر كشور مورد استفاده قرار می‌گیرد. شبكه كلمه و به‌خصوص دو برنامه «پژواک» و «شیعه صفوی» با حمايت عربستان سعودي و در پوشش تبليغ و ترويج دين، در راستای همین هدف تأسیس شده و فعالیت می‌نماید. لذا سؤال و مسئله پژوهش این است که، وهابیت چگونه به بازنمایی خود در این برنامه‌ها پرداخته است. بدين منظور با استفاده از روش تحليل گفتمان انتقادي در قالب 7 برنامه از شيعه صفوي و 3 برنامه از پژواك به بررسي موضوع پرداخته است. نتایج  نشان می‌دهد، وهابیت با قرار دادن انگاره‌های مثبت درباره خود و القاي يكسان بودن وهابيت با اهل‌سنت در تلاش است چهره‌اي مظلوم، ستم‌ديده، بدون برخورداري از آزادي‌هاي مشروع سياسي و اعتقادي براي جامعه اهل‌سنت ايران ترسيم نموده و با ايجاد شكاف در بين شيعه و اهل‌سنت پتانسيل هرج و مرج مذهبي و سياسي را  افزايش دهد. هم‌چنين با بیان انگاره‌های منفی در مورد شيعه مانند بدعت‌گرايي، خرافه‌گرايي، دروغ‌گويي، جهالت و ... تلاش می‌کند احتمال همراهی اهل‌سنت با شیعه و نظام جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک حکومت شیعی را غیرممکن سازد. جریان وهابیت اعتقاد دارد جمهوري اسلامي از شیوه جريان‌سازي از درون بر عليه آن‌ها اقدام نموده، لذا درصدد امنيتي نمودن فضاي داخلي جمهوري اسلامي بر مبناي مذهب و قوميت هستند تا هم زمینه حضور نهادهای بین‌المللی در ایران را فراهم نمایند و هم مناقشات مذهبي و قومي را در داخل ايران به راه انداخته و از اين وضعيت به عنوان اهرمي براي تحت فشار قرار دادن و چانه‌زني بيشتر استفاده نمايند.