با موضوع «خدامحوری در ادیان با تأکید بر آموزه‌های رضوی»
چهارمین پیش‌نشست همایش بین‌المللی «امام رضا(ع) و گفت‌وگوی ادیان» برگزار شد
پیش‌نشست همایش «امام رضا(ع) و گفت‌وگوی ادیان» در دانشگاه ادیان و مذاهب:
«خدامحوری در ادیان با تأکید بر آموزه‌های رضوی»
دانشگاه ادیان و مذاهب با همکاری بنیاد پژوهش‌های آستان قدس برگزار می‌کند:
نشست علمی «سیره امام رضا(ع)؛ آموزه‌ها و کارکردها»
در دانشگاه ادیان و مذاهب قم برگزار می‌شود:
همایش بین‌المللی «غدیر در تاریخ، مذاهب اسلامی و ادیان»
حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر شریعتمداری در گفت‌وگو با شبستان:
برتری‌طلبی پیروان ادیان و مذاهب خطرناک است
حجت‌الاسلام والمسلمین سید ابوالحسن نواب در گفت‌وگو با شفقنا:
همه مراجع در پاسخ به هر استفتایی باید مشاور بین‌المللی داشته باشند

اخلاق و بی‌اخلاقی هر دو مسری هستند

تاریخ انتشار: 1397/03/24

اخلاق و بی‌اخلاقی هر دو مسری هستند

حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر مهراب صادق‌نیا عضو هیئت علمی دانشگاه در جلسه قرائت قرآن در سخنانی کوتاه به مسئله قرآن و زندگی پرداخت.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر مهراب صادق‌نیا عضو هیئت علمی دانشگاه در جلسه قرائت قرآن در سخنانی کوتاه درباره تعاون و همکاری در نیکوکاری گفت: آیه دوم از سوره مبارکه مائده می‌فرماید: «تعاونوا علی‌البرِّ و التَّقوی و لا تعاونوا علی‌الاثم و العدوان.» ترجمه این آیه این‌گونه است: «همدیگر را در نیکوکاری و پرهیزگاری یاری دهید و در گناه و ستم‌کاری دست‌گیر هم نباشید.» این آیه در دل خود توصیه‌های اخلاقی عمیقی دارند.

1وی با اشاره به توصیه‌های اخلاقی این آیه گفت: این آیه آشکارا به مسئولیت مؤمنان در اخلاقی کردن جامعه و اخلاق اجتماعی اشاره دارد. بر اساس این آیه، مؤمنان تنها مسئول اصلاح خود نیستند بلکه باید به اصلاح دیگر و دعوت‌شان به اخلاق اهتمام بورزند. البته روشن است که اگر این اتفاق نیفتد و جامعه اخلاقی نشود، افراد به سختی می‌توانند اخلاقی زندگی کنند.

وی افزود: تعاون و یاری کردن در نیکوکاری به معنای آن است که افراد زمینه خوب بودن و خوبی کردن را برای هم فراهم کنند و از هرگونه رفتاری که سبب شود، افراد نتوانند اخلاقی زندگی کنند، پرهیز کنند. برای نمونه، این آیه به مؤمنان سفارش می‌کند که اگر کسی تصمیم گرفت از رویه اشتباهی دست بردارد، دیگران این تغییر را از او قبول کنند و به او نیش و کنایه نزنند. نمونه دیگر این‌که با پرهیز از آشفته نشان دادن وضعیت اخلاق جامعه، و نیز پرهیز از اشاعه فحشا و منکر در جامعه، شانس و انگیزه افراد را در التزام به اخلاق بالا ببرند. سویه دیگر این آیه می‌فرماید مؤمنان به گونه‌ای رفتار کنند که ریسک رفتار غیراخلاقی بالا برود. اگر هرکس در برابر شنیدن دروغ، غیبت، تهمت و ... خود را بی‌انگیره نشان دهد و یا ابراز ناخرسندی کند، دیگر کسی جرئت نخواهد کرد پیش او این اعمال غیراخلاقی را انجام دهد. اگر کسی گوشی برای شنیدن غیبت نداشته باشد، غیبت کننده‌ای هم نخواهد بود.

دکتر صادق‌نیا هم‌چنین گفت: یکی از روش‌های تعاون بر نیکوکاری، الگو شدن و الگو بودن است. در جامعه‌ای که یک نفر بتواند اخلاقی زندگی کند به دیگران هم اعلام می‌کند که آنان هم می‌توانند آن‌گونه باشند. واقعیت آن است که اخلاق و بی‌اخلاقی مسری هستند. مثل چاقی و لاغری، مثل سرماخوردگی. افرادی که در یک جامعه چاق زندگی می‌کنند، به صورت طبیعی در معرض چاقی  هستند. اخلاق هم این‌گونه است. دروغ‌گویی مسری است، کما این‌که راست‌گویی هم مسری است. بر این اساس، تعاون بر نیکوکاری به این معنا است که هرکس با اصلاح اخلاق خود، حسن خلق را به دیگران انتقال دهد.

گفتنی است این سخنرانی روز سه‌شنبه 22 خردادماه 1397 در حاشیه برنامه قرائت قرآن به مناسبت ماه مبارک رمضان ایراد شد.

برچسب ها : مهراب صادق نیا, اخلاق, نیکوکاری