با همکاری پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار می‌شود:
کرسی علمی ترویجی «بررسی جایگاه عرفانی اصحاب سر اهل‌بیت(ع)»
یادداشتی از دکتر طالبی دارابی؛
مفهوم «ظریف» قدرت معنایی!
حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر الهی‌منش:
تمام عبادات از جمله زیارت اربعین دارای اسرار هستند
جلسه دفاع از پایان‌نامه کارشناسی ارشد برگزار شد:
ماهیت ایمان از نگاه بوعلی سینا و توماس آکویناس
قابل توجه اعضای هیئت علمی و دانشجویان؛
سفر علمی به شهر قونیه برگزار می‌شود
نشست معرفی و نقد کتاب «درباره شر» برگزار شد:
موضوع رنج برای الهیات مدرن است/ الهیات عملی برای کاستن از رنج
رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب مطرح کرد:
فتوای رهبری؛ ملاک حل مسائل اجتماعی

تاریخ انتشار: 1393/09/03

افراط گرایی دینی به شیوه «بوکوحرام»

25 دسامبر 2011، برای مسیحیان نیجریه روز شادی نبود. زیرا در آن روز، این کشور بر اثر سه انفجاربزرگ به خود لرزید که مهم‌ترینشان انفجاری در کلیسای کاتولیک «مادالا» در نزدیکی «ابوجا» پایتخت نیجریه بود؛ دیگری در نزدیکی کلیسایی در شهر «جوس» و سومی در نزدیکی مقر پلیس در شمال شرقی این کشور به وقوع پیوست. فقط این انفجارها درسالروز میلاد حضرت مسیح حدود 50 کشته بر جای گذاشت. فردای آن روز سه حمله تروریستی دیگر در این کشور منجر به کشته شدن ۲۷ تن و ۵۲ زخمی شد.

افراط گرایی دینی به شیوه «بوکوحرام»

ولی ماجرای ناآرامی­های اخیر نیجریه که پرجمعیت‌ترین کشورآفریقا و بزرگ‌ترین تولید کننده نفت این قاره است، با همین رویداد­ها پایان نمی‌پذیرد. در ده روزی که از کریسمس می‌گذرد در جای جای این کشور حملاتی مشابه صورت گرفته که صدها تن را  قربانی نموده است. از آن جمله انهدام خودروی بمب‌گذاری شده، انفجار یک کارخانه مهمات‌سازی در شهر «کادونا Kaduna» و حمله به بازارها و یک مدرسه در شمال نیجریه. همچنین پیش‌تر در اگوست گذشته حمله به مقر سازمان ملل در نیجریه و حملات به پست‌های پلیس و کلیساهای شهر «داماتورو» در ماه نوابر در تاریخ این ناآرامی‌ها به ثبت رسیده است. مسئولیت این حملات را گروه اسلام‌گرای «بوکوحرام» برعهده گرفته است.

گروه بوکوحرام با اسم رسمی «جمعیت متعهد به اشاعه تعالیم پیغمبر اسلام و جهاد»، در سال ۲۰۰۲ توسط «محمد یوسف» در «مایدوگوری» تشکیل شد و در سال ۲۰۰۴ به «کاما» در ایالت «یوبه» نقل مکان کرد. این گروه مسلح و تندرو، ابتدا از مخالفت با تدریس آموزه‌های غربی در مدارس نیجریه و درخواست اجرای قوانین اسلامی در تمامی ۳۶ ایالت این کشور فعالیت خود را  شروع می‌کند. از این رو نام این گروه «بوکو حرام» است که به زبان هوئسا (زبان محلی شمال نیجریه) به معنای تحصیل حرام است.

این گروه در ایالت «یوبه» پایگاهی به نام «افغانستان» برپا کرده‌‌اند. ادعا شده که این گروه الگوبرداری واضحی از جنبش طالبان در افغانستان است. بر اساس عقاید آنان، هرکس، چه مسیحی و چه مسلمان اگر مخالف ایده آنان باشد کافر محسوب می‌شود و هدف اصلی‌شان تلاش برای سرنگونی دولت فعلی و ایجاد یک دولت اسلامی در شمال نیجریه است.

بوکوحرام معتقد است نیجریه توسط گروهی از بی‌دینان اداره می‌شود، حتی در زمانی که رئیس جمهوری نیجریه یک مسلمان بوده است. بنابراین، مسئله نمی‌تواند فقط به خاطر حاکمیت «گودلاک جاناتان» رئیس جمهوری مسیحی کنونی نیجریه باشد.

به نظر می‌رسد هدف گروه بوکوحرام از حملات اخیرایجاد کشوری مسلمان در شمال نیجریه است. مؤید این ادعا ضرب الأجل سه روزه‌ای است که این گروه از روز دوشنبه دوم ژانویه برای خارج شدن مسیحیان ساکن در منطقه شمال این کشور از آن منطقه تعیین نموده است.

باید گفت بیشتر ساکنان شمال نیجریه را مسلمانان و جنوب این کشور را مسیحیان تشکیل می‌دهند که با  تنش­های جدی که این روزها روی داده است عملا این کشور به دو قسمت تقسیم شده است.

با اینکه از ابتدای تشکیل این گروه تا کنون هزاران تن از مردم نیجریه قربانی حملات آنان شده‌اند، اما از دید این گروه قضیه کاملا متفاوت است. «ابوقاقا» که این روزها از سوی این گروه سخن می‌گوید، در یک کنفرانس خبری تلفنی گفته است که سربازان دولت نیجریه تنها مسلمانان بی‌گناه را در مناطق مورد درگیری که در آن حالت فوق‌العاده اعلام شده است، می‌کشند و گروه بوکو حرام برای حفظ جان برادران مسلمان به مقابله با این نیروها خواهد پرداخت. وی از مسلمانانی که در جنوب نیجریه ساکن‌اند خواسته است به خاطر خطرات حتمی که برای آنان وجود دارد به شمال کشور هجرت کنند.

نکته جالب توجه اینجاست که او با اشاره به ده‌ها مسلمان که در شورش‌های پس از انتخابات آوریل کشته شده‌اند از بازدید روز شنبه «جاناتان» از کلیسایی که هدف حمله قرار گرفته بود، انتقاد کرده و گفته است: «رئیس جمهور هرگز به مکان‌هایی که در آنجا مسلمانان کشته شدند، نرفت.»