با کارشناسی حجت الاسلام والمسلمین دکتر الهی منش در ادیان تی‌وی:
نگاه قرآن به انسان از نظرگاه عرفان بررسی شد
در نامه رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب به رؤسای دانشگاه‌های جهان اسلام؛
دعوت دانشگاه‌های جهان اسلام به جنبش بازنگری در نگره‌های فلسفی و دینی
پیام تبریک رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب به سفرای کشورهای اسلامی:
مسلمانان می‌توانند الگو و پیشگام صلح و مدارا در جهان باشند
مدیر نشریات دانشگاه ادیان و مذاهب خبر داد:
مجله مطالعات فقهی حقوقی زن و خانواده علمی پژوهشی شد

«تحلیل گفتمان مفهوم بدن در قرآن»، با ارائه خانم دکتر توفیقی و نقد دکتر صادق نیا

تاریخ انتشار: 1396/01/27

«تحلیل گفتمان مفهوم بدن در قرآن»، با ارائه خانم دکتر توفیقی و نقد دکتر صادق نیا

پژوهشکده ادیان و مذاهب سومین نشست از کرسی‌های ترویجی سال تحصیلی 96-95 را برگزار می‌کند.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه ادیان و مذاهب، سومین نشست از کرسی‌های ترویجی سال تحصیلی 96-95 برگزار می‌شود. جزئیات این نشست بدین قرار است:

عنوان: «تحلیل گفتمان مفهوم بدن در قرآن»

ارائه‌دهنده: دکتر فاطمه توفیقی

ناقد: دکتر مهراب صادق نیا

زمان: چهارشنبه 30 فروردین 96

ساعت: 30: 11

مکان: سالن امام موسی صدر دانشگاه ادیان و مذاهب

چکیده موضوع: در چند دهه اخیر، دانشمندان جامعه‌شناسی و انسان‌شناسی تا فلسفه و دین‌پژوهی به بدن توجهی ویژه کرده‌اند. این چرخش اندیشه‌ای بیشتر در واکنش به غفلت‌های پژوهش‌های پیشین از بدن و تمرکز بر فعالیت‌ها و باورهای ذهنی بوده است. اما امروزه گفته می‌شود که زیست بدنی، ملَکات، مناسک و تصور ما از بدن به‌شدت در ساحت‌های گوناگون فکری و اجتماعی و سیاسی مؤثر است. به‌طور خاص در مورد متون دینی بسیاری از نویسندگان کوشیدند که گفتمان‌های بدنی موجود در متن را بازیابی کنند. دریافتن این گفتمان‌ها هم به فهم بهتر متون کمک می‌کند و از تحمیل نگاه مدرن بر شرایط باستانی جلوگیری می‌کند و هم امکان‌هایی را برای ایجاد نسبتی میان فهم امروزین ما از زندگی دینی با متون مقدس فراهم می‌آورد. در این سخنرانی با استفاده از روش تحلیل گفتمان می‌کوشم به واکاوی گفتمان (های) بدنی قرآن (به‌ویژه با توجه به مناسک) بپردازم. این تحلیل گفتمان در صورت وجود متون معاصر قرآن در شبه‌جزیره عربستان آسان‌تر می‌شد. اما درعین‌حال، شاید بتوان با در نظر داشتن چند نگاه خاص به بدن، آن‌ها را در قالب قرآن آزمود و دید که قرآن تا چه حد با آن‌ها موافق است. به دلیل محدودیت فضا، بر چهار سوره بقره، مائده، حج و نور تمرکز خواهم کرد. خواهم دید که دو گفتمان بر نگاه قرآنی حاکم است: گفتمان هستی‌شناسانه-نمادین و گفتمان فیزیولوژیک-مشارکتی. ازآنجاکه، پس از بررسی معنای مناسک در این آیات به این نتیجه می‌رسم که در کل قرآن مناسک هم نقش مشارکت در عهد را دارند و هم نقش نمادین، گرچه در سوره‌های بقره و مائده معنای مشارکتی غالب است، اما در سوره‌های حج و نور معنای نمادین مناسک غلبه بیشتری دارد.

برچسب ها : کرسی‌های ترویجی, تحلیل گفتمان مفهوم بدن, قرآن

دانشکده رسانه و ارتباطات