«فهرست نسخ خطی فارسی در روسیه»؛ «نسخه های خطی اسلامی در روسیه»

تاریخ انتشار: 1395/06/04

«فهرست نسخ خطی فارسی در روسیه»؛ «نسخه های خطی اسلامی در روسیه»

مردادماه 1395 شاهد چاپ دو اثر دیگر از حسین متقی دانشجوی پرکار دوره دکتری دانشگاه ادیان و مذاهب بودیم.

به گزارش مرکز اطلاع‌رسانی و روابط عمومی دانشگاه، هر دو این آثار مربوط به میراث اسلامی و فارسی در جمهوری روسیه است.

در این فهرست، 516 عنوان نسخه خطی فارسی دیگرِ موجود در انستیتو دستنویس‌های شرقی فرهنگستان علوم روسیه در سنت پترزبورگ، با فرمتِ توصیفی معرّفی شده است که در دو بخش کتاب‌شناسی و نسخه‌شناسی، به صورتِ مستند گزارش شده است.

مجموعاً 150 عنوان، در 516 نسخه، تألیفِ 110 پدیدآور در این اثر معرفی شده است و دیوان حافظ با 54 نسخه و خمسه جامی (پنج گنج)  با 53 نسخه دارای بیشترین تعداد نسخ در این مجموعه هستند.

ادبیات فارسی منظوم و منثور (24 عنوان)، تفسیر قرآن کریم (11 عنوان)، تصوف (10 عنوان)، پزشکی (8 عنوان)، تاریخ و اخلاق (هر یک با 6 عنوان)، نظامی‌گری (5 عنوان)، آداب و اخلاق، اخلاق و تصوف و فقه شیعه (هر یک 4 عنوان)، ادعیه و کلام و عقاید شیعه (3 عنوان)، ادیان، اسناد، ادعیه ، دستور زبان، فقه اهل‌سنت، فلسفه و منشآت و مکاتبات (هر یک 2 عنوان) و موضوعاتِ نیز هر کدام یک عنوان را در دسته‌بندی موضوعی به خود اختصاص داده‌اند.

جلد یازدهم فهرست نسخ خطی فارسی انستیتو دستنویس‌های شرقی فرهنگستان علوم روسیه با حمایت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و از سوی کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران در 650 صفحه، و قیمت 50 هزار تومان در مردادماه 1395  به چاپ رسیده است.

دیگر اثر این دانشجوی فرهیخته، «نسخه‌های خطی اسلامی در روسیه» است. این اثر شامل سلسله یادداشت‌ها و گزارش‌هایی از وضعیت نسخ خطی اسلامی به‌خصوص دستنویس‌های فارسی در روسیه است که در بیست فصل تنظیم شده است.

«کلیات دستنویس‌های اسلامی در روسیه»، «کلیات دستنویس‌های اسلامی در مسکو»،‌ «مرکز ادبیات شرق در کتابخانه لنین»، «کتابخانه دولتی روسیه»، «مرکز بایگانی اسناد کهن روسیه»،‌ »کتابخانه‌ی دولتی ـ تاریخی روسیه»، «نسخ خطی در جمهوری‌‌‌های تاتارستان، داغستان و باشقیرستان»، «کلیات دستنویس‌های اسلامی در سنت پترزبورگ»،‌ «کتابخانه ملی روسیه»، «انستیتو دستنویس‌های شرقی آکادمی علوم روسیه»، «جلوه‌هایی از دستنویس‌های هنری در روسیه»، «سه نسخه تفسیر کهن فارسی در سنت پترزبورگ»، «اسنادی از حمایت و دفاع صفویه از پادریان و مسیحیان»،‌ «فهرستواره نسخه‌های خطی فارسی در سنت‌پترزبورگ»، «کتابخانه دانشکده شرق‌شناسی دانشگاه سنت‌پترزبورگ»، «مجموعه هنری در موزه ارمیتاژ»، «جرعه‌ای از دستنویس‌های علوی در سنت‌پترزبورگ»، «دست‌‌چینی از نسخ خطی‌ محاضرات ادبی در سنت‌پترزبورگ»، «شمه‌ای از میراث مکتوب مشترک ایران و روسیه»، «خاورشناسان و ایران‌شناسان برجسته روسیه» و «به‌گزینی از تصاویر دستنویس‌های هنری در روسیه» عناوین این اثر را تشکیل می‌دهند.

نسخه‌های خطی اسلامی در روسیه با مقدمه دکتر ابوذر ابراهیمی ترکمان از سوی انتشارات کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، در 357 صفحه و با قیمت 30 هزار ریال در مردادماه 1395 منتشر شده است.

برچسب ها : نسخ خطی, روسیه, حسین متقی, فارسی, اسلامی