با سخنرانی دکتر عمار ابوطالبی برگزار شد؛
بیست و پنجمین پیش نشست همایش بین المللی حضرت حمزه (ع)
دکتر حمیدرضا شریعتمداری در گفت‌وگو با ایکنا:
کسانی تفکر غیردینی و ضد دینی را در دانشگاه‌ها القا می‌کنند
یادداشتی از دکتر سید حسن اسلامی اردکانی؛
حكمت عملي در زورباي يوناني
به همت معاونت فرهنگی و دانشجویی؛
مراسم جشن میلاد حضرت‌ فاطمه زهرا(س) برگزار شد
رهبر انقلاب اسلامی در دیدار جمعی از مداحان اهل‌بیت علیهم‌السلام:
هیئت کانون جهاد تبیین است؛ نقش خود را در مقابل جنگ رسانه‌ای علیه ملت بیابید
حجت الاسلام توانا مطرح کرد؛
حسن صباح ادعای امامت نداشت
آیت الله پناهنده مطرح کرد؛
عبادت بدون معرفت معنا ندارد
سفیر کشور فرانسه تاکید کرد؛
مسلمانان عضو فعال جامعه فرانسه هستند

نقد و بررسی نظریه تفکیک خلافت از امامت از منظر نواندیشان دینی معاصر

تاریخ انتشار: 1400/08/17

نقد و بررسی نظریه تفکیک خلافت از امامت از منظر نواندیشان دینی معاصر

جلسه دفاع از رساله دکتری جناب آقای علیرضا صدر اقدم با عنوان "نقد و بررسی نظریه تفکیک خلافت از امامت از منظر نواندیشان دینی معاصر(با تاکید بر آراء حیدرعلی قلمداران)" برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه؛ جلسه دفاع از رساله دکتری جناب آقای علیرضا صدر اقدم با عنوان "نقد و بررسی نظریه تفکیک خلافت از امامت از منظر نواندیشان دینی معاصر(با تاکید بر آراء حیدرعلی قلمداران)" از سوی معاونت آموزش و پژوهشی دانشکده شیعه شناسی دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد.
استاد راهنما : جناب آقای دکتر محمد مرادی
استاد مشاور : جناب آقای دکتر امداد توران
اساتيد داور :جناب حجت الاسلام دکتر محمدحسن نادم،جناب حجت الاسلام دکتر حمیدرضا شریعتمداری و جناب حجت الاسلام دکتر حسین جوان آر استه

چكيده
زيديه پس از شکل گيري به عنوان يک فرقه از فرقه‌هاي شيعه، در عقايد و فقه، گفتمان جديدي را ارائه کردند. سه شاخه عقايدي جاروديه، سليمانيه و بتريه براي زيديه در کتابهاي فرق و مذاهب ثبت شده است. از جاروديه دو شاخه فقهي قاسميه و ناصريه به نام دو فقيه صاحب انديشه و گفتمان ساز زيدي يعني قاسم بن ابراهيم رسّي (م 246ق) و حسن بن علي، مشهور به ناصر للحق (م 304ق) يکي در يمن و ديگري در شمال ايران با گرايش متفاوت شکل گرفت. اين پژوهش با محور قرارد دادن نسخه‌هاي کتاب مهم و چاپ نشده الإبانه در فقه ناصر و تصحيح بينابيني دو کتاب مهم (طهارت و صلات) در پي رهيافتن به منابع، مباني و روش فقهي ناصر و ناصريان و ميزان مطابقت آن با فقه مذاهب ديگر، شکل گرفت. الإبانه که پس از تحرير، مهمترين کتاب و محور مباحث فقهي زيديان ناصري گرديد، به خامه ابوجعفر محمد بن يعقوب هوسمي (م 455ق) تحرير و سپس شرح گرديده است. انديشه هاي کلامي، آراء فقهي و آثار بسيار و ناشناخته ناصر للحق را با رويکردي نو و مبتني بر نکات نويافته موجود در نسخه‌هاي الإبانه که دائرة المعارفي از فقه، کلام و تاريخ ناصريان است؛ پي گرفتيم. پس از پرداختن تفصيلي به شرح حال و آثار مؤسس فقه ناصري و انديشه‌هاي زيدي وي در فقه و کلام و معرفي ابوجعفر هوسمي محرّر کتاب الإبانه، فصلي از اين پژوهش به شناخت مباني و منابع فقهي ناصر کبير و برداشت‌هاي ويژه وي از کتاب و سنّت، عنايت به پيشوايان اماميه به ويژه امام صادق (عليه السلام) و رويکرد وي به اجماع، اختصاص يافت. بعد از بررسي مباني فقهي، ويژگي‌ها و روش ناصر در استخراج احکام و ديدگاه‌هاي ممتاز وي را در فصلي ديگر بررسي کرديم و دريافتيم وي ضمن التزام بر عقايد زيدي، فقيهي عترت مدار ، نص‌گرا، محتاط و در مبارزه با بدعتهاي وارد شده در شريعت، غيور بوده است. در فصل اشتراکات و تمايزات فقه ناصر با ديگر مذاهب، به سبب اشتراک فقه ناصري با اماميه در مباني و منابع و توجه ويژه به روايات و آراء عترت در استنباط احکام، قرابت فقه ناصر به فقه اماميه در مسائل نمادين شيعه و استقلال آراء فقهي وي در مسائل بسياري محرز گرديد.

برچسب ها : امامت, خلافت, نواندیشان دینی

دانشکده رسانه و ارتباطات