دکتر اکبر باقری رئیس دانشکده مذاهب اسلامی پاسخ داد؛

چه کسانی از پرداخت شهریه در دانشکده مذاهب اسلامی معاف‌اند؟

به گزارش روابط عمومی دانشگاه؛ دکتر اکبر باقری«رییس دانشکده مذاهب اسلامی» در گفت‌وگو با روابط عمومی دانشگاه با اشاره به این‌که دانشکده  مذاهب اسلامی دانشگاه ادیان و مذاهب در پی زمینه‌سازی شناخت علمی کافی و وافی فرق و مذاهب اسلامی از یکدیگر است به معرفی و تبیین اهداف و برنامه‌های پیش‌روی این دانشکده پرداخت. مشروح گفت‌وگو ایشان را در ذیل آمده است.

با سلام و تحیت، لطفا پیشینه کوتاهی از دانشکده بفرمایید؛

دانشکده مذاهب اسلامی در کنار دو دانشکده ادیان و شیعه‌شناسی از نخستین سنگ‌بناهای دانشگاه ادیان و مذاهب به شمار می‌آید که قبل از تبدیل مرکز مطالعات و تحقیقات ادیان و مذاهب به مؤسسه و دانشگاه به فعالیت‌های پژوهشی آغاز کرده است. جذب دانشجوی این دانشکده در مقطع کارشناسی ارشد از سال 1384 و در مقطع دکتری از سال 1390 آغاز شده و تاکنون بالغ بر 450 فارغ‌التحصیل کارشناسی ارشد و 380 فارغ‌التحصیل دکتری تخصصی داشته است.

بفرمایید هدف از تأسیس این دانشکده چیست؟

این دانشکده در پی زمینه‌سازی شناخت علمی کافی و وافی فرق و مذاهب اسلامی از یکدیگر است. بدیهی است که چنین شناخت و معارفه مستندی خود به خود موجب رفع سوء‌تفاهم‌هایی می‌شود که در عدم شناخت ریشه دارد.

حوزه فعالیت‌های علمی دانشکده چیست؟

تمرکز فعالیت‌های آموزشی – پژوهشی این دانشکده بر عقاید و احکام اسلامی است. بر این اساس، عقاید و فقه مذاهب اسلامی به صورت تطبیقی مورد مطالعه، مداقه و بررسی قرار می‌گیرد. مباحث کلامی هستی‌شناختی، راهنماشناسی و معادشناسی از نظرگاه مذاهب اسلامی بازخوانی و پژوهش می‌شود. مسائل فقهی، تاریخ شکل‌گیری و تطور آراء و مکاتب فقهی و منابع و شیوه‌های استنباط احکام نیز از منظر مذاهب گوناگون اسلامی مورد مطالعه و تحقیق قرار می‌گیرد.

دانشکده، چه گروه‌های علمی‌یی دارد؟

بر اساس دسته‌بندی فوق، دو گروه علمی در دانشکده تشکیل شده است که به شرح ذیل بر مسائل کلامی و فقهی متمرکزند:

1- گروه آموزشی – پژوهشی مذاهب اسلامی با مدیریت حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر ابراهیم قاسمی

2- گروه آموزشی – پژوهشی حقوق و فقه مقارن (مذاهب فقهی) با مدیریت حجت‌الاسلام و المسلمین استاد رضا اسفندیاری (اسلامی)

دانشکده چه رشته‌هایی دارد و در چه مقاطعی دانشجو می‌پذیرد؟ آیا دانشجوی غیر حضوری هم دارید؟

رشته‌های تحصیلی دانشکده، به تفکیک مقاطع تحصیلی و حضوری و غیرحضوری به شرح ذیل است.

گروه مذاهب اسلامی

مقطع کارشناسی ارشد:

رشته مذاهب اسلامی (حضوری و غیر حضوری)

مقطع دکتری:

رشته مذاهب کلامی

رشته وهابیت‌شناسی

رشته مذاهب اسلامی – گرایش تقریب

گروه حقوق و فقه مقارن

مقطع کارشناسی

رشته فقه و حقوق اسلامی (غیر حضوری)

مقطع کارشناسی ارشد

رشته مذاهب فقهی (حضوری و غیر حضوری)

رشته فقه مقارن و حقوق عمومی اسلامی (حضوری)

رشته فقه مقارن و حقوق جزای اسلامی (حضوری)

مقطع دکتری

رشته مطالعات تطبیقی مذاهب اسلامی (مذاهب فقهی)

جامعه هدف دانشکده:

بفرمایید دوره‌های آموزشی دانشکده مختص طلاب است یا عمومیت دارد؟

جذب دانشجو در رشته‌های فوق از دو طریق صورت می‌پذیرد.

آزمون سراسری: برای تمامی دارندگان مدرارک تحصیلی دانشگاهی – اعم از طلبه و غیر طلبه

آزمون اختصاصی طلاب: ویژه فارغ‌التحصیلان حوزه‌های علمیه کشور (شیعه و سنی) و دانشگاه های حوزوی

تسهیلات ویژه:

آیا دانشکده برای دانشجویان و طلاب نخبه و ممتاز تسهیلاتی در نظر دارد؟

دانشجویان ممتاز (نخبه) و طلاب از امتیازاتی به شرح ذیل برخوردارند:

• مقطع کارشناسی ارشد: تمامی طلاب ممتاز (معدل 18 و بالاتر) دوره‌های حضوری دانشکده در رشته‌های مذاهب اسلامی و مذاهب فقهی از پرداخت شهریه معاف می‌شوند.
  • مقطع دکتری: در هر رشته آموزشی، یک نفر از دانشجویان نخبه در صورت داشتن شرایط لازم، از طریق دانشگاه از پرداخت هزینه معاف می‌شوند.

دانشکده چه برنامه‌هایی در جریان یا برای آینده دارد؟

با توجه به ضرورت توجه به نیازهای واقعی آموزش و پژوهش‌ کشور، مرتبط با حوزه تخصصی این دانشکده، اقدامات دانشگاه متمرکز بر دو محور اساسی است:

• گسترش کمیّ و کیفی فعالیت های دانشکده
  • برنامه‌ریزی و جذب پژوهش‌های کاربردی و مورد نیاز کشور
  • برنامه‌ریزی برگزاری رشته‌های جدید، متناسب با مأموریت دانشکده در حوزه‌های کلامی و فقهی به صورت مقارنه ای و تطبیقی؛ به عنوان مثال رشته‌های «کلام تطبیقی»، «جریان‌های کلامی معاصر» و «کلام سیاسی» برای گروه مذاهب اسلامی در دستور کار قرار دارد.
  • تلاش برای برگزاری دوره‌های آموزشی دانشکده در مراکز استان‌های کشور
  • ایجاد فرصت طلایی برای طلاب و دانش‌آموختگان حوزوی برای تحصیل در رشته‌های دانشکده
  • تلاش در راستای کادرسازی مدیریتی امور فرق و مذاهب اسلامی در کشور

از اینکه وقت خود را به این مصاحبه اختصاص دادید بسیار سپاسگزارم.