فقه مقارن و حقوق جزای اسلامی

کارشناسی ارشد | حضوری

رشته «فقه مقارن و حقوق جزای اسلامی» در مقطع کارشناسی ارشد یک دوره کامل آموزشی، مطابق با ضوابط و مصوبات شورای عالی برنامه‌ریزی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایران است که موضوع آن علم الخلاف یا فقه مقارن در زمینه خاص جزایی است. فقها مذاهب اسلامی از قرن‌ها پیش فقه مقارن را در تمام حوزه‌ها دنبال کرده و بر اساس قرآن و سنت و سایر ادله استنباط، ابواب فقهی را از طهارت تا دیات بررسی و تدوین نموده‌اند. حقوق و قوانین بیشتر کشورهای اسلامی ریشه در فقه اسلامی دارد. از این‌رو آموزش و فراگیری فقه مقارن و حقوق به غنای محتوایی حقوق کشورهای اسلامی کمک کرده و موجب پیشرفت آنها می‌شود. همچنین از این طریق گرایش به وحدت در جهان اسلام تعمیق یافته و راهبری می‌شود. چرا که یکی از مهمترین عوامل تفرقه مسلمانان، تعصب پیروان مکتب‌های فقهی در اثر عدم آشنایی نسبت به آراء مذاهب دیگر و نشاندن برداشت‌های مجتهدین به جای اصل دین و شریعت است.

رشته «فقه مقارن و حقوق جزای اسلامی» گرایشی از مجموعه حقوق است که سلسله‌ای از قواعد و ضوابط را در بر می‌گیرد که به موجب آن جرائم و جنایات (معاصی)، و اعمال مخالف نظم و امنیت و عدالت اجتماعی و نوع مجازات آنها معین می‌گردد. موضوع این رشته جرم و مجرم و مجازات است و به سه حوزه حقوق جزای عمومی،‌ حقوق جزای اختصاصی و آیین دادرسی کیفری می‌پردازد.

از مهمترین اهداف این رشته در مقطع کارشناسی ارشد ارتقاء سطح اطلاعات و بینش فقهی و حقوقی در زمینه فقه مذاهب اسلامی و حقوق کشورهای اسلامی و تقویت قدرت استنباط و تجزیه و تحلیل مسائل فقهی و حقوقی آنهاست. دانش آموختگان این رشته در امور فقهی و حقوقی جزایی برای تبیین حکیمانه نظام حقوقی اسلام تخصص لازم را بدست می‌آورند و برای تدریس و تحقیق در زمینه فقه مقارن و حقوق در دانشگاهها و موسسات آموزش عالی آماده می‌شوند. همچنین آنها به عنوان قاضی و حقوقدان اسلامی جهت دفاع از حقوق مسلمین تربیت می‌شوند.

داشتن مدرک لیسانس یا معادل آن برای تحصیل در این رشته کافی است.  این مدرک باید به تایید کنسولگری ایران در کشوری که صادر کننده آن است رسیده باشد. دانش‌جویان خارجی متقاضی تحصیل در این رشته بدون در نظر گرفتن رشته لیسانس می‌توانند در این رشته تحصیل کنند. بر این اساس هر فردی که خارج از ایران تحصیل کرده باشد با هر رشته‌ی تحصیلی در مقطع لیسانس در صورت داشتن صلاحیت علمی و موافقت اعضای هیئت علمی گروه علمی می‌تواند در این دوره تحصیل کند. طبعا داشتن کتاب، مقاله علمی و ژورنالیستی و علاقه‌مندی شرکت در این رشته‌ها می‌تواند در موافقت هیئت علمی گروه تاثیر گذار باشد.

طول دوره کارشناسی ارشد «فقه مقارن و حقوق جزای اسلامی» 2 سال و برابر 4 نیم سال تحصیلی است. طول هر نیمسال برابر 16 هفته و ساعت دروس بر مبنای هر واحد یک ساعت در هفته می‌باشد. اگر به تشخیص گروه آموزشی مدت 2سال برای گذراندن دروس جبرانی یا اتمام پایان‌نامه کافی نباشد، حداکثر دو نیم سال دیگر به مدت آموزشی دو ساله اضافه می‌گردد. برنامه کارشناسی ارشد «فقه مقارن و حقوق جزای اسلامی» شامل 42 واحد درسی است که 28 واحد دروس اصلی، 10 واحد دروس جبرانی و 4 واحد پایان‌نامه است. دانشجو ملزم است کلیه واحدهای اصلی و پایان‌نامه و نیز با توجه به رشته کارشناسی که در آن فارغ التحصیل شده هر چند تعداد واحد از دروس جبرانی را به تشخیص گروه آموزشی بگذراند.

دروسی همچون «اصول فقه مقارن»، «آیات الاحکام»، «فقه مقارن جزایی»، «قواعد فقه مقارن جزایی»، «آیین دادرسی کیفری»، «حقوق جزای اختصاصی» و «جامعه شناسی جنایی» از جمله دروس تخصصی‌اند. همچنین دروسی مانند «تاریخ مذاهب کلامی»، «تاریخ مذاهب فقهی»، «مقدمه علم حقوق» و «فرهنگ تقریب» نیز در میان دروس جبرانی گنجانده شده‌اند.

• هزینه کل دوره برای دانشجویان ایرانی که از طریق کنکور یا آزمون داخلی پذیرفته می‌شوند (سال 1400-1401): 18میلیون تومان (این هزینه شامل هزینه‌­های تحصیلی دانشجوست و شامل هزینه­‌های زندگی از جمله غذا و محل اقامت نمی­‌شود).
  • هزینه‌ی کل دوره برای دانشجویان غیر ایرانی (سال ۲۰۲۲-۲۰۲۱): 4۰۰۰ دلار (این هزینه شامل هزینه‌­های تحصیلی دانشجوست و شامل هزینه­‌های زندگی از جمله غذا و محل اقامت نمی­‌شود).

مجموعه مدارکی که برای ثبت‌نام در رشته­‌های کارشناسی ارشد حضوری دانشگاه ادیان و مذاهب لازم است عبارتند از:

• فرم درخواست تکمیل شده
  • تصویر گذرنامه یا مدرک اقامتی معتبر
  • تصویر مدرک دیپلم و کارشناسی یا معادل آن و ریز نمرات ترجمه شده به زبان انگلیسی یا عربی یا فارسی
  • اصل مدارک دیپلم و کارشناسی یا معادل آن و ریزنمرات ترجمه شده به زبان انگلیسی یا عربی یا فارسی (دانشجو هنگام مراجعه به دانشگاه و شروع به تحصیل این مدارک را تحویل می­‌دهد).
  • تصویر یک قطعه عکس پرسنلی 4*3
  • رزومه شامل سوابق تحصیلی و کاری (در صورت تمایل)

دکمه «درخواست کن» در مقابل هر رشته شما را به پورتال ثبت نام آن رشته منتقل می­‌کند. در پورتال ثبت نام شما می‌­توانید مدارک و درخواست خود را بارگزاری و ارسال کنید. ثبت نام شما زمانی تکمیل می­‌شود که درخواست و مدارک خود را به طور کامل در پورتال ثبت­‌نام بارگزاری و ارسال کنید.