مطالعات زنان (حقوق زن در اسلام)

دکتری | حضوری

رشته دکتری «مطالعات زنان گرایش حقوق زن در اسلام» یک دوره کامل آموزش تخصصی، مطابق با ضوابط و مصوبات شورای عالی برنامه‌ریزی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایران است. این رشته که گرایشی میان رشته‌ای با صبغه فلسفه حقوق است شامل دروس فقهی، حقوق مدنی، حقوق جزا، حقوق بین الملل و حقوق عمومی مربوط به زن و خانواده می‌باشد. اهداف این رشته نظریه پردازی و تولید راهبردهای دانش بنیان در حوزه حقوق زن و خانواده، و نگاه جامع به حقوق زن در اسلام است. امروزه مباحث مربوط به زنان از جمله حقوق زنان از مباحث اساسی در مجامع حقوقی و سیاسی جهان است. از آنجاییکه زن در تکامل جامعه و بلوغ آن جایگاه ویژه‌ای دارد بحران هویت زن و خانواده از مواردی است که جامعه جهانی را مورد آسیب قرار داده است. از اینرو آموزش‌های مربوط به حقوق زن و خانواده و نشان دادن علو جایگاه زن در نگاه اسلام می‌تواند به حل معضل هویت زن و خانواده کمک شایان توجه‌ای کند.

در این رشته سعی می‌شود با تکیه بر مبانی و اصول حاکم بر قانونگذاری اسلامی، نگاه جامع به حقوق زن در اسلام نمایانده شود و با تکیه بر اصول اخلاقی و ارزش‌های اسلامی از طریق روشهای علمی، توسعه و بومی سازی مسائل زنان انجام گیرد. همچنین تلاش می‌شود که بستر سازی مناسب برای رشد تفکر علمی، اسلامی جامعه نسبت به مسائل حقوق زن ایجاد شود و بازشناسی و تحلیل دقیق مکاتب و جریانهای دفاع از حقوق زن، و دفاع علمی از اندیشه اسلامی در حوزه زنان و خانواده در دستور کار قرار گیرد.

دانش آموختگان این رشته می‌توانند برای نظریه‌پردازی در زمینه موضوعات زنان و خانواده آماده شوند و در جهت بومی کردن مسائل زنان با تکیه بر اصول اخلاقی و ارزش‌های اسلامی تخصص کسب کنند. همچنین آنها در حوزه فلسفه حقوق زن و خانواده تبحر و تسلط پیدا می‌کنند.

داشتن مدرک فوق لیسانس یا معادل آن برای تحصیل در این رشته کافی است. این مدرک باید به تایید کنسولگری ایران در کشوری که صادر کننده آن است رسیده باشد. بر این اساس، لزومی بر تطابق رشته تحصیلی در مقطع قبلی با مقطع دکترا برای دانشجویان خارجی متقاضی تحصیل در این رشته وجود ندارد. هر فردی که خارج از ایران تحصیل کرده باشد با هر رشته‌ی تحصیلی در صورت داشتن صلاحیت علمی و موافقت اعضای هیئت علمی گروه می‌تواند در این دوره تحصیل کند. در واقع دانشجوی غیر مرتبط با رشته دکتری باید صلاحیت علمی خود را به هر طریق ممکن به اعضای هیئت علمی گروه اثبات کند. طبعا داشتن کتاب، مقاله علمی و ژورنالیستی و علاقه‌مندی شرکت در این رشته‌ می‌تواند در موافقت هیئت علمی گروه تاثیر گذار باشد.

طول دوره دکتری «مطالعات زنان گرایش حقوق زن در اسلام» ۴ سال و برابر ۸ نیم سال تحصیلی است که ۴ نیم‌سال آن برای آموزش، یک نیم‌سال برای گذراندن آزمون جامع و سه نیم سال آن برای نگارش رساله دکتری می‌باشد. دانشجویان در ترم اول دروس جبرانی و در ترم‌های بعدی واحدهای دروس تخصصی و اختیاری را می‌گذرانند. برنامه دکتری «مطالعات زنان گرایش حقوق زن در اسلام» شامل 46 واحد درسی است که 18 واحد آن اصلی، 10 واحد پیش نیاز و 18 واحد نیز پایان نامه است. دروسی همچون «فقه مدنی استدلالی»، «فقه کیفری استدلالی»، «زن در سیاست جنایی اسلام»، «حقوق تطبیقی خانواده»، «حقوق عمومی زن در ایران»، «اندیشه‌های متفکران مسلمان درباره زنان و خانواده»، «زن در نظام دادرسی ایران»، «حقوق زن در اسناد بین الملل»، و «فلسفه حقوق اسلامی» دروس اصلی‌اند. در میان واحدهای جبرانی نیز دروسی همچون «قواعد فقهیه زن و خانواده»، «فلسفه و روش علوم اجتماعی» و «نظریه های جنسیت» گنجانده شده است.

• هزینه کل دوره برای دانشجویان ایرانی که از طریق کنکور یا آزمون داخلی پذیرفته می‌شوند (سال 1400-1401): 125میلیون تومان (این هزینه شامل هزینه‌­های تحصیلی دانشجوست و شامل هزینه­‌های زندگی از جمله غذا و محل اقامت نمی­‌شود).
  • هزینه‌ی کل دوره برای دانشجویان غیر ایرانی (سال ۲۰۲۲-۲۰۲۱): 9۰۰۰ دلار (این هزینه شامل هزینه‌­های تحصیلی دانشجوست و شامل هزینه­‌های زندگی از جمله غذا و محل اقامت نمی­‌شود).

مجموعه مدارکی که برای ثبت نام در رشته­‌های دکتری حضوری دانشگاه ادیان و مذاهب لازم است عبارتند از:

• فرم درخواست تکمیل شده
  • تصویر گذرنامه یا مدرک اقامتی معتبر
  • تصویر مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد یا معادل آن و ریز نمرات ترجمه شده به زبان انگلیسی یا عربی یا فارسی
  • اصل مدارک کارشناسی و کارشناسی ارشد یا معادل آن و ریزنمرات ترجمه شده به زبان انگلیسی یا عربی یا فارسی (دانشجو هنگام مراجعه به دانشگاه و شروع به تحصیل این مدارک را تحویل می­‌دهد).
  • تصویر یک قطعه عکس پرسنلی 4*3
  • رزومه شامل سوابق تحصیلی و کاری

دکمه «درخواست کن» در مقابل هر رشته شما را به پورتال ثبت نام آن رشته منتقل می­‌کند. در پورتال ثبت نام شما می‌­توانید مدارک و درخواست خود را بارگزاری و ارسال کنید. ثبت نام شما زمانی تکمیل می‌­شود که درخواست و مدارک خود را به طور کامل در پورتال ثبت­‌نام بارگزاری و ارسال کنید.