دانشگاه ادیان باغ معرفت دین ها

تاریخ انتشار: 1397/01/27

دانشگاه ادیان باغ معرفت دین ها

دانشگاه ادیان و مذاهب، دانشگاهی غیر دولتی و غیر انتفاعی و تنها نهاد اکادمیک در ایران است که دو بخش آموزشی و پژوهشی آن، بطور اختصاصی و تخصصی، به مطالعه دین‌ها و مذاهب، با رویکردهای مختلف می‌پردازد.

دانشگاهی شناسنامه دار و دارای مناسبات و همکاری‌های آکادمیک فعال داخلی و خارجی؛ دانشگاهی که بر پایه خرد جمعی تعدادی از روحانیون و روشنفکران دینی با تجربه در عرصه علم و مناسبات علمی و فرهنگی شکل گرفت و در بستری تک سخن که حتی بقیه دینها نه دین که «دینواره» تلقی می‌شدند و یا می‌شوند، از توجه به دینهای مختلف و ارزشمندی آموزش و پژوهش درباره آنها و نیز ارزشمند بودن رهیافت گفتگو میان ادیان برای صلح جهانی سخن به میان آورد.

فضای آکادمیک این دانشگاه فضایی است که بسیاری از دانشجویان و اساتید احساس می‌کنند نه فقط شهروند ایران که «شهروند جهان» هستند؛ جهانی با تنوع و تکثر دینی و فرهنگی که با سر و کار داشتن با نام, تعالیم, آموزه‌ها و پراکندگی جغرافیایی ادیان، این حس در دانشجو و استاد پدید می‌آید که در میانه یک تکثر الهیاتی و معرفتی و جهان‌های متنوع در حال قدم زدن است.

دانشگاه ادیان و مذاهب، همان باغ معروف «آکادمیا» است با این تفاوت که دین فقط موضوع فلسفیدن نیست بلکه موضوع تحقیق و تجربه و تبعیت هم تلقی می‌شود. مکانی پر از دانشجویان مقطع ارشد و دکتری که در ساختمان‌های ساده دانشکده‌های آن، میوه‌های ذهنی تلخ و شیرین, هر روزه به دانشجویانش تعارف می‌شود و به سلایق آنها در گزینش میوه‌ها احترام نهاده می‌شود؛ فضایی که تفکیک جنسیتی در آن نیست اما حرمت گزاری جنسیتی چرا. فضای حرم و حریم که زنان و مردان دانشجو، برخوردار از کرامت انسانی وبدون تبعیض سازمانی و ساختاری، به خوشه چینی از باغ معرفت ادیان مشغولند.

دانشکده ادیان میزبان دانشجویانی است که سفره دل گشوده‌اند تا غذای شناخت «دین‌های ابراهیمی» را در کنار «ادیان شرق» و با روحیهٔ «دین‌شناسی» بر آن بچینند که روی آن نوشته شده است: فلینظر الانسان الی طعامه!

ارشدی و دکتری تنها صفت سازمانی است که از تفکیک حکایت می‌کند و الا همه دانشجویان فقط «دانشجویان عزیز» هستند به همین بیان عام و فراگیر. دانشکده‌های شیعه شناسی، مذاهب، عرفان، مطالعات زن و خانواده و فلسفه، پنج بخش دیگر از این «اکادمیا» هستند که در آنجا نیز سفره‌های معرفت با برچسب آن نص گسترانیده است.

فروغ دانشگاه ادیان را در درخشش مصادیق مفهوم هم خانواده "فارغ التحصیل" می‌توان دید؛ انسان‌هایی با سواد و دارای درک مناسب و روشمند از دین‌ها و مذاهب که اینک بسیاری از آنها در جای جای ایران و جهان در حال فعالیت هستند. دانشگاه ادیان در عرصه بین‌الملل نیز فروغی چشم گیر دارد و این امر موجب فراهم آمدن فرصت‌های استثنایی برای دانشجویان و اساتید این دانشگاه شد که هم سفرهای علمی و تفریحی خارجی به نقاط مختلف جهان را تجربه کنند و هم از کارگاه‌های علمی به زبان انگلیسی و آلمانی و عربی اساتید مدعو خارجی برخوردار شوند. دانشگاه ادیان از این نظر یک فضای اکادمیک «بین المللی» است که زیستن در آن به دانشجو این حس را می‌دهد که انسانی «فرامرزی» است.

دانشگاه ادیان را دوست دارم و به زیستن در آن و تدریس و تحقیق در آن افتخار می‌کنم و به دانشجویانم در این دانشگاه می‌بالم. از باب "آنچه برای خود می‌پسندی برای دیگران هم بپسند "از آن‌هایی که قصد تحصیل و تحقیق درباره ادیان و مذاهب را در چنین فضای بی‌نظیر، دست‌کم در ایران کنونی، دارند دعوت به عمل می‌آورم. کتابخانه تخصصی ادیان یک منبع کم‌نظیر است. "یار مهربان"های فارسی و عربی و انگلیسی‌زبان که با شما از ادیان و مذاهب و رویکردهای مختلف به دین سخن میگویند.

باقر طالبی دارابی

عضو هیئت‌علمی و مدیر گروه دین‌شناسی دانشکده ادیان