ادیان غیرابراهیمی طی این سال‌ها مورد غفلت ما بوده است

تاریخ انتشار: 1396/07/11

ادیان غیرابراهیمی طی این سال‌ها مورد غفلت ما بوده است

علی اکبر ولایتی در پیامی به کنفرانس نقش ادیان در تبیین ارزش‌های اخلاقی نوشت: نگاه به ادیان غیرابراهیمی موضوعی بوده است که طی این سالها ما از آن غفلت کردهایم.

نشست تخصصی «نقش ادیان در تبیین ارزشهای اخلاقی» صبح سه شنبه یازدهم مهرماه 1396 در سالن همایشهای کتابخانه ملی با حضور اساتید برجسته این حوزه برگزار شد.

یکی از میهمانان این نشست علی اکبر ولایتی رئیس کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران شورای عالی انقلاب فرهنگی بود که به دلیل حضور در یکی از کمیسیونهای مجلس در جلسه حاضر نشد. پیام ولایتی در این نشست توسط نماینده وی محمدرضا شمس اردکانی قرائت شد.

متن  این پیام به شرح زیر است؛

پیش از هر چیز بر خود لازم میدانم از همه مسئولان و دستاندرکاران گردهمایی نقش ادیان در تبیین ارزشهای اخلاقی تشکر کنم. بدون تردید برپایی چنین گردهماییهایی و ایجاد فرصت گفتوگوی متقابل بین نظریهپردازان حوزههای مرتبط از جمله متکلمین، فلاسفه، اخلاقشناسان و دینشناسان باعث خواهد شد. سطح مباحث نظری در جامعه ارتقا یافته و بر این اساس، امکان لازم برای رسیدن به افقهای علمی، در پرتوی کفایت بحثهای نظری فراهم شود.

پرسشهای متعددی درباره این موضوع که نقش ادیان در تبیین ارزشهای اخلاقی چیست، میتوان طرح کرد. اما به نظر میرسد پیش از طرح این پرسشها لازم است نقطه مشترک بحثها و به تعبیری دیگر فصل مشترک گفتوگوهای مربوط به نقش ادیان در تبیین ارزشهای اخلاقی روشن شود.

مایلم به این موضوع تأکید کنم که برای رسیدن به این فصل مشترک، استفاده از آرای گروهی از نظریهپردازان کلام اسلامی، به خصوص در پرتوی آرای شیعه لازم بلکه واجب است. بهویژه به نظر میرسد از میان این دست متکلمان شیعی، گروهی از آنان که در حدود قرن چهاردهم هجری زندگی کردهاند، نگاهی متفاوت به موضوع اخلاق، ارزشهای اخلاقی و البته ارتباط بین اخلاق و دین داشتهاند.

به نظر میرسد در این حوزه کنکاش و دقت نظر بر آرای سید محمدکاظم طباطبایی یزدی مشهور به صاحب عروه بسیار راهگشا است. بر این اساس، امیدوار هستم کارگروه خاصی در این گردهمایی یا گردهماییهای بعدی برای تمرکز بر آرای صاحب عروه در این زمینه تشکیل شود.

از دیگر سو، بخشی از گردهمایی امروز به موضوع بسیار مهم اخلاق زیستی در ادیان غیرابراهیمی اختصاص دارد. به نظر اینجانب، ناظر به جایگاه بسیار مهم اهل ادیان غیرابراهیمی از نظر تعداد در میان جهانیان و نیز این موضوع که بهویژه جنوب شرق آسیا که پایگاه بخش مهمی از ادیان غیرابراهیمی است از جمله بالاترین درجه رشد اقتصادی جهان را در خود دارد، ایجاد گفتوگوهای اساسی در حوزه اخلاق زیستی و استفاده از آرای معتقدان به ادیان غیرابراهیمی در این عرصه نیز بسیار ضروری است. نگاه به ادیان غیرابراهیمی موضوعی بوده است که طی این سالها ما از آن غفلت کردهایم.

برای همه دست اندرکاران این گردهمایی آرزوی توفیق میکنم و امیدوار هستم به زودی شاهد به ثمر نشستن این بحثها در سطحهای مختلف جامعه باشیم.

علی اکبر ولایتی

رئیس کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران