آیین «باداراک» نماد هم‌زیستی پیروان ادیان در ایران

تاریخ انتشار: 1396/05/08

آیین «باداراک» نماد هم‌زیستی پیروان ادیان در ایران

آیین مذهبی ارامنه جهان یا «باداراک» که هرساله با حضور هزاران نفر از مسیحیان مناطق مختلف جهان در قره‌کلیسای چالدران در آذربایجان غربی برگزار می‌شود، نماد ه‌مزیستی مسالمت‌آمیز اقوام و ادیان ایرانی است.

قره‌کلیسا یا کلیسای تاتاووس مقدس از جمله کلیساهای مورد احترام مسیحیان جهان به شمار می‌رود که در طول سال پذیرای هزاران گردشگر داخلی و خارجی است، اما این کلیسای تاریخی روزهای محدودی از سال را نیز میزبان آیین زیارتی و مذهبی منحصر به فردی با عنوان «باداراک» است.

آیین مذهبی باداراک یا عشای ربانی سالانه با حضور ارامنه کشورهای ارمنستان، سوریه، لبنان، هلند، فرانسه، اتریش، آلمان، کانادا و دیگر کشورهای جهان برگزار می‌شود و یکی از هفت ‌آیین مقدسی است که در تمام فرقه‌های مسیحیت به انجام می‌رسد و ریشه آن به آخرین شامی برمی‌گردد که مسیح(ع) در شب دستگیری خود توسط سربازان رومی با حواریون خورده است.

ارامنه ایران و جهان در این مراسم با اعمالی هم‌چون راز و نیاز به درگاه خداوند، قربانی کردن و غسل تعمید نوزادان خود در قالب مراسم باداراک یا عشای ربانی این روز را گرامی می‌دارند.

در طول این مدت زائران قره‌کلیسا اعمال خاص این کلیسا شامل روشن کردن شمع، راز و نیاز با خدا، غسل تعمید نوزادان و قربانی کردن گوسفندان را به جای می‌آورند و با انجام این اعمال از خداوند بزرگ طلب رحمت و مغفرت گناهان می‌کنند.

بنای قره‌کلیسا (کلیسای تاتاووس مقدس) در چالدران جزو 9 اثر ثبت شده جهانی ایران و 2 اثر ثبت شده جهانی آذربایجان غربی است. بیشتر صاحب‌نظران معتقدند که این کلیسا، قدیمی‌ترین کلیسای دنیا است.

قره‌کلیسا که در بین ارامنه جهان به تاده مقدس معروف شده در 20 کیلومتری شمال شرق چالدران و بر روی مزار تاتائوس، یکی از حواریون حضرت مسیح(ع) احداث شده است.

تاریخچه ساخت این کلیسای قدیمی به عنوان اولین کلیسای جهان مسیحیت بر اساس اسناد موجود به بعد از شهادت تاتائوس مقدس توسط جانشین پادشاه ارمنستان برمی‌گردد. بعد از شهادت حواری حضرت مسیح(ع) او را در محل کنونی کلیسای تاتائوس به خاک سپردند و بعدها روی قبر او نمازخانه کوچکی ساختند و در قرن هفتم میلادی این نمازخانه به کلیسای بزرگی تبدیل شد.

تادئوس یا تاتائوس (طاطاوس) یکی از حواریون مسیح است که در سال چهل میلادی به ارمنستان آمد و به تبلیغ مسیحیت پرداخت و در پی تبلیغ او، گروه زیادی به آیین مسیح روی آوردند که از آن جمله ساناتروک پادشاه ارمنستان و دخترش ساندخت بود ولی سلطان کمی بعد پشیمان شد و به مخالفت با آیین جدید پرداخت و دستور داد تا تادئوس، ساندخت (دخترش) و گروهی دیگر که به مسیحیت گرویده بودند، به قتل برسانند.

در سال 302 میلادی در زمان پادشاهی تیرداد از پادشاهان ارمنستان، مسیحیت در این کشور دین رسمی و همگانی شد. مسیحیان ارمنی که خاطره شهادت تادئوس و ساندخت را نسل به نسل حفظ کرده بودند، در محل فرار آنان کلیساهایی بنا کردند که قره‌کلیسا یکی از آن‌ها است.

بنا بر عقیده ارامنه، کلیسای تاتائوس اولین کلیسایی است که به دستور مبشران و حواریون مسیح در دنیا ساخته شده است و چون از نظر مذهبی شهادت را بزرگ‌ترین سعادت برای بشر می‌دانند، هر سال در روزهای آخر تیرماه و هفته اول مردادماه که مصادف با قتل تاتائوس مقدس و پیروان مسیحی او است، ارامنه در قره‌کلیسا جمع شده مراسم خاصی برپا می‌کنند.

گفتنی است شصت و سومین آیین مذهبی باراداک به مدت سه از پنجشنبه پنجم تا شنبه هفتم مردادماه 1396 در مجموعه جهانی قره‌کلیسای چالدران در آذربایجان غربی پنج هزار نفر برگزار شد.

در این مراسم اسقف «گریگور چفیچیان» اسقف اعظم خلیفه‌گری کل ارامنه آذربایجان نیز حضور داشت.

منبع: خبرگزاری جمهوری اسلامی

برچسب ها : ارامنه, قره کلیسا, چالدران