کتاب حاضر با شیوه و متدی خاص خود به بحث و بررسی پیرامون موضوعات اساسی حوزه روانشناسی دین میپردازد، و تمامی مسائل مربوطه از تاریخچه پرفرازونشیب گرفته تا جدیدترین نظریات ارائهشده را موردبحث قرار میدهد.
نویسنده کتاب پروفسور کِیت مریام لووِنتال از اساتید ممتاز و برجسته روانشناسی دانشگاه لندن است. او پس از سپری کردن تجربیات آموزشی و پژوهشی در حوزههای روانشناسی اجتماعی و شناختی، بیش از چهل سال فعالیت خود را بهطور خاص بر روی آموزش و پژوهش در حوزه روانشناسی دین متمرکز کرده که حاصل آن پنج کتاب و بالغبر دویست مقاله علمی پژوهشی است.
در این کتاب نویسنده با لحنی عالمانه و درعینحال قابلفهم در باب ادیان و فرهنگها در سطح وسیعی سخن میگوید. تمامی موضوعات اصلی و مهم این حوزه، از تاریخچه روانشناسی دینی گرفته تا شیوههای متعدد و جذابی که از طریق آنها باور دینی بر احساس و رفتار انسان تأثیر میگذارد موردبحث قرارگرفته است.
حوزههای دیگری که نویسنده بدان پرداخته، این موضوعات را در برمیگیرد: نیایش، پیشگویی و نودینی، ماهیت رفتار دینی، باورهای دینی و تأثیر آنها بر سلامت هیجانی، اختلالات ذهنی، رابطة بین دین و آسیبشناسی روانی، و مسئله مناقشهبرانگیز دین و تعصب.
این کتاب همچنین علت گرایش انسانها به دین، آنچه در آن مییابند، و نحوة تأثیرپذیری سلامت هیجانی افراد و نگرش آنها نسبت به گناهِ عاطفی و حوزههای دیگر احساسات انسانی بهواسطه دین را موردبحث قرار میدهد. این حوزهها شامل روانپریشی، افسردگی، عشق و نفرت میشود؛ حوزههایی که درواقع دین و روانشناسی در آنها با یکدیگر تلاقی دارند.
احساسات مثبت و منفی، مانند احساس گناه و شرم نیز موردبحث قرار میگیرد، و در این میان شواهدی را دال بر پیوند این مسائل با بهداشت روانی، سلامت و روانشناسی ارائه میدهد.
مباحث روانشناسی دین در چند سال اخیر با اقبال و توجه بیشتری در کشورمان مواجه شده و صاحبنظران را بر آن داشته تا ابعاد این حوزه مطالعاتی را هر چه بیشتر بکاوند. اگرچه چند کتاب در این زمینه تألیف و ترجمهشده که هرکدام ویژگیهای خاص خود رادارند، اما این کتاب با وضوح بیان، ژرفنگری، و جامعیت، در عین حجم اندک، منبع مناسبی برای دانشجویان و علاقهمندانی که مایلاند با این حوزه مطالعات دینشناسی آشنا شوند فراهم میکند. ازآنجاکه این کتاب با رویکرد آموزشی نگارش یافته، میتواند بهعنوان متن آموزشی بسیار خوبی برای موضوع روانشناسی دین در دانشگاهها مورداستفاده قرار بگیرد.
|
دانشکده ها دانشکده شیعه شناسی |
خدمات فناوری اطلاعات سامانه جامع آموزش |
بیانیه رسالت دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید. |